Az immunrendszer

Sokat hallani arról, hogy az immunrendszert erősíteni kell. De mi is az az immunrendszer? Ez egy olyan védekezőrendszer, amely feladata a szervezet belső önállóságának óvása. Tehát a szervezetbe kerülő idegen anyagok felismerése, közömbösítése, lebontása és hatástalanítása. Az immunrendszerről röviden

Az immunrendszer részei egyrészt a vérben keringő fehérvérsejtek, másrészt kötőszöveti sejtek, de vannak erre a célra külön szervek is, mint pl. a nyirokcsomók, mandulák, féregnyúlvány, csecsemőmirigy és a lép is.

A szervezetbe kerülő idegen anyagokra (antigének) az immunrendszer cellurális, vagy humorális immunválasszal reagál. A cellurális során az immunrendszer sejtjei (pl. a fehérvérsejtek) közvetlenül bekebelezik (fagocitózis) az antigént, míg a humorális immunválasz az, amikor ellenanyagok (immunglobulinok) termelődnek, és ez közömbösíti az antigént.



Az immunitás formái

Egyrészt van a velünk született (természetes) immunrendszerünk, amely már magzati korban kialakul. Ezek a fehérvérsejtek (pl. granulocyta, makrofág, természetes ölősejtek), amelyek válogatás nélkül, percek alatt minden idegen anyagot bekebeleznek. A legújabb kutatások rámutatnak arra, hogy ezen fehérvérsejtek mozgósítására az 1-3, 1-6 béta-glükánok nagyon jó eredménnyel bevethetőek.

A szerzett immunitást második védelmi vonalunknak is nevezhetjük. Ez képes felismerni a kórokozókat, hiszen egy korábbi fertőzés során már termelődött immunglobulin (ellenanyag). Ez az alapja a “védő”oltásoknak is.

Miért mondjuk azt, hogy a bél az immunrendszerünk FŐ része?



Immunrendszerünk 70-80%-a bélfalunk baktériumflórájában található. 1-2 kilógrammnyi hasznos baktériumtömeg döntően a vastagbélben helyezkedik el, ezért nagyon fontos – és szinte a legelső – a bélflóránk helyreállítása, regenerálása. Kiemelkedően oda kell figyelni a táplálkozásunkra is, hiszen a finomított, félkész ételek szinte “ellenségei” a bélflóránknak, valamint az antibiotikumok is nagy kárt tudnak tenni benne. Az elpusztuló bélbaktériumok helyét más kórokozók, mint pl. a Candida gomba foglalják el. Ebből látszik, hogy a candida esetén (is) nagy hangsúlyt kell fektetni a bélflórára.A bélflóra nagyméretű csökkenésének tünetei: bőrtünetek, allergiás panaszok, emésztőrendszeri zavarok, hajkorpásodás és hajhullás, indokolatlan fáradtság, memóriazavar, nőgyógyászati gyulladások, candida, gyakori megfázás, mind-mind az immunrendszer gyengeségére utal.A bélflóra regenerálása során nagyon fontos, hogy előzőleg tisztítsuk ki a bélrendszert, hiszen csak így tudnak megtelepedni a hasznos baktériumok. Tehát a béltisztítás után lehet probiotikumokat (hasznos baktériumtörzsek) bejuttatni. Ezek “táplálékai” a prebiotikumok (zöldségekben, gyümölcsökben, gabonákban lévő vízben oldható rostok), mint pl. a csicsóka, hagymafélék, bab, borsó, zabpehely. A szinbiotikumok a pro-és prebiotikumok együttesét jelenti, vagyis olyan készítmények, amelyek alkalmazása során a két tényező

Immunrendszert erősítő, ismertebb gyógynövényeink

Szép hazánkban számos olyan gyógynövény van, amelyekről régóta ismert, hogy erősítik az immunrendszert. Nézzünk néhányat, amelyek mindenki számára könnyen hozzáférhetőek.


Homoktövis



A homoktövis “titka” a benne lévő, legalább 190 biológiailag aktív anyag szinergenciája, vagyis egymást erősítő hatása. Gyönyörű narancssárga termése számos vitamint tartalmaz (B1-, B2-, B6-, B8-, B9-, K-, P-, PP- és E), ezenkívül karotinoidokat, ásványi anyagokat (vas, magnézium), mikroelemeket, flavonoidokat. Természetes C-vitamin utánpótlást biztosít a szervezetnek (tízszerese a citrom C-vitamin tartalmának). Kiemelkedő antioxidáns tartalmának köszönhetően gátolja a daganatos sejtek képződését, védi és erősíti az immunrendszert, késlelteti az öregedési folyamatokat. Hozzájárul a szív- és érrendszer, valamint az emésztés megfelelő működéséhez.

A homoktövist úgy önmagában is ehetjük, vagy nyers édességek alapja is lehet. Főzhetünk belőle teát, vagy a nyers húsából készült őrlemény bármilyen kása vagy müzli alapanyaga lehet.

Hagymafélék

Legjobb őket nyersen fogyasztani, de kiváló hagymatea is készíthető belőlük, amely meghűléses megbetegedéskor jó szolgálatot tesz. A fokhagymát szerintem senkinek nem kell bemutatnom. Természetes antibiotikum, vírusok, paraziták, baktériumok ellen is bevethető. Antioxidáns hatású, pl. a mézes fokhagyma kiváló immunerősítő a téli időszakban. Értágító hatása van, és a nehézfémek kivezetésében is segítségünkre lehet.

A medvehagyma a fokhagyma “erdei testvére”, így gyógyhatásuk is hasonló. Alkoholos kivonata immunerősítésre (is) alkalmazható. Törekedjünk arra, hogy tavasszal minél több medvehagyma kerüljön a tányérunkra.


Csipkebogyó

A csipkebogyóról szerintem mindenkinek a magas C-vitamin tartalom jut eszébe. Milyen érdekes, hogy a téli hónapokban is ad a természet nekünk immunerősítésre használható gyógynövényt. (A homoktövis is gyűjthető télen.)

A C-vitamin természetes antioxidáns, amely részt vesz a sejtképzésben, segíti a vas felszívódását, gyorsítja a kötőszövet újraépülését. 100 gramm csipkebogyóban több mint 200 mg C-vitamin van, míg ugyanennyi citrusféle csak 40-50 mg-ot tartalmaz. De tartalmaz még B-, K-, és P-vitamint (rutin) is. Ezenkívül ásványi anyagokban, karotinoidokban, pektinben, fenolokban is gazdag.

Mivel a C-vitamin hőre érzékeny, ezért a tea készítése során hideg áztatásra van szükség. Én úgy szoktam készíteni, hogy este, lefekvés előtt 1 teáskanál csipkehúsra ráöntök 2,5 dl vizet, és reggelig állni hagyom. Reggel leszűröm a teát, majd újabb 2 dl vízzel főzöm (3-5 percig), majd állni hagyom 10 percig. Így a többi hatóanyag is ki tud oldódni. A két teát összeöntöm, és ihatom is. Ezáltal nemcsak a C-vitamin tartalom fog hasznosulni, hanem az egyéb pl. ásványianyag-tartalom is.

Mit készíthetünk még a csipkebogyóból?

Csipkebogyós méz: tegyünk egy üvegbe csipkehúst (kisebb darabokban vagy szárítva, őrölve), és öntsük fel mézzel. A méz ozmotikus hatása kivonja a hatóanyagokat, és egy csodás gyógymézet kapunk. A méz mindenképp termelői legyen az élettani hatása miatt.
A csipkebogyót a zöldturmixunkba is beletehetjük.
A szárított, darabolt csipkehúst áztassuk be kevés tisztított vízbe egy éjszakára. Majd másnap botmixer neki, és kész is a nyers lekvár, amiben minden benne van a maga természetes formájában. Pár nap alatt fogyasszuk el!
Csipkelekvár: főzzük 5-10 percig a darált csipkehúst, majd tegyük fertőtlenített üvegbe. Lehetséges, hogy a C-vitamin tartalma sérül, de egyéb más hatóanyagai benne maradnak. Fogyasztás előtt szükség szerint mézzel ízesíthető.
A darált csipkehúst tegyük jégkockatartóba, szükség szerint felhasználhatjuk, pl. turmixba, müzlihez vagy kásához keverve.

Hárs

A hársfát szerintem mindenki ismeri. Viszont a gyűjtésnél mindenképp oda kell figyelni, mivel orvosi célokra csak a kislevelű-, nagylevelű- és a széleslevelű hársfák virágai használhatók fel. Az ezüst- és a molyhos levelű hárs virágai drogként nem gyűjthetők. A virágok felejthetetlen illata és a méhek döngicsélése a nyár közeledtét jelzi.

A virág legfontosabb hatóanyagai a flavonoidok, nyálka, szaponin, cseranyag, illóolaj. Ebből adódik, hogy remek köptető, nyákoldó, lázcsillapító hatása van, de mindezek mellett immunerősítő hatással is bír. A hársméz gyógyhatásai is bevethetőek a téli időszakban. Viszont minden esetben termelői, hőkezeletlen mézet fogyasszunk. A bodzával 1:1 arányban készített teája kedvelt izzasztószer.

Immunerősítés céljából fogyasztását csak kúraszerűen javaslom! (1 hét fogyasztás után 1-2 hét szünet)

Bodza

A bodza szó hallatán szerintem sok embernek csak a bodzaszörp jut eszébe. Nos, a bodza ennél több. A népi gyógyászatban nemcsak a virága, hanem a bogyója is kiemelkedő a meghűléses betegségek kezelése során. Vigyázat! Ne keverjük össze a gyalogbodzával, amelynek bogyója mérgező! (A gyalogbodza lágyszárú, termése éretten felfele néz, tehát NEM csüngő.)

A virága és alkoholos kivonata a hárshoz hasonlóan izzasztó, lázcsillapító, nyákoldó, immunstimuláns hatású. A virágából teát készíthetünk, amely teakeverékekben még hatásosabb. A terméséből akár lekvárt is főzhetünk (nyersen hashajtó hatású).

Szakirodalmi adatok alapján a bodzabogyó antioxidánsokban, flavonoidokban rendkívül gazdag. Az ásványi anyagok közül említésre méltó magas kálium tartalma, valamint sok C-, A- és E-vitamin is található benne. Hatékony számos influenzavírus törzzsel szemben is, valamint nemcsak a különféle influenzavírusok hatását gyengíti, gátolja, hanem többféle herpeszvírusra is hasonló módon hat. Nemhiába került bele a bodzabogyó kivonat a Manó mannába és a Vadon gyöngyébe is. Szuper koncentrátuma remek immunerősítő.

Kakukkfű

A téli hónapok elengedhetetlen immunerősítője, évszázadokon keresztül a szegények antibiotikuma volt. A kakukkfű legfőbb hatóanyaga az illóolaj. Erős immunerősítő hatással bír, légúti betegségek esetén elsőként gondoljunk a kakukkfűre. Ihatunk teát, alkoholos tinktúrát, de illóolajos-mézes köptetőt is készíthetünk. Nem véletlenül került bele a gyermekerősítő tinktúrába is a kakukkfű. Nagyon jó összetevője a mellkasi bedörzsölőnek, a gyerekek téli immunerősítésére heti 1 alkalommal kakukkfüves fürdőt is készíthetünk.

Látogató számláló

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa24
mod_vvisit_counterTegnap50

We have: 2 guests online
IP cím: 18.221.146.223
 , 
MA: 2024 ápr. 19

Cégnév: Manual Medic System Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelőségű Társaság
Székhely: 9476. Zsira. Fő utca 59.
Nyilvántartó bíróság: Győri Törvényszék Cégbírósága
Cégjegyzékszám: Cg.08-09-018761
Törvényes képviselő:
Név: Kövér Tamás
Kézbesítési cím: 9476. Zsira. Fő utca 59.