Allergia - "az immunrendszer fóbiája"

Az allergia ma már népbetegség, az allergiás betegek száma évről évre nő, 400 millió embert érint a világon, Magyarországon 2-3 millió embert. A legjellemzőbb tünetek az állandó tüsszögés, orrfújás, orrdugulás, de gyakori a könnyezés, szemviszketés és a különböző bőrtünetek is.

Napjainkban előtérbe került a betegségek pszichoszomatikus szemlélete, mivel a pszichológiában és az orvostudományban nem is olyan régen történt egy paradigmaváltás. A betegségek szemléletében a biomedikális modell meghaladottá vált, felváltotta a biopszichoszociális modell, miszerint a betegségek keletkezésében és lefolyásában a biológiai tényezőkön kívül szerepet játszanak pszichológiai és társadalmi tényezők is. A lineáris kauzalitás elvét pedig felváltotta a cirkuláris okság elve: testi folyamatok hatnak pszichológiai folyamatokra és fordítva: pszichológiai folyamatok hatnak testi folyamatokra.

Az allergiák nagy része egyértelműen pszichoszomatikus betegség, az orvostudomány szerint is. A pollenallergiák, por allergia, a bőrt érintő allergiák jelentős része felnőttkorban alakul ki, úgynevezett szerzett allergia. A veleszületett allergiák, a penicillinérzékenység természetesen nem ide sorolhatók.

Az allergia gyógyszeres kezeléssel csak tünetmentesíthető, azonban pszichológiai módszerekkel, speciális pszichológiai terápiával, elsősorban NLP módszerekkel sok esetben gyógyítható.

A szerzett allergiát úgy is nevezhetjük, hogy az "immunrendszer fóbiája".

Az allergiás személy elfojtott haragját, dühét, belső frusztrációját, félelmét vetíti ki egy valójában ártalmatlan anyagra, az "allergénre". Úgy érzi, hogy az életben akadályoztatva van saját érdekei érvényesítésében, ettől pedig frusztrálódik. Az ennek hatására benne megjelenő haraggal, félelemmel és agresszív késztetésekkel pedig nem tud mit kezdeni. Haragjának, agresszív késztetéseinek kifejezése korlátokba ütközik. Ezek lehetnek belső és a külvilág által támasztott külső korlátok. Így az érzések elfojtás alá kerülnek és a tudattalanba süllyednek. Sokat elárul a valódi probléma jellegéről az is, hogy ki milyen anyagra tolja át saját negatív érzéseit - ennek mindig szimbolikus jelentése van.

Megfigyelhető, hogy az allergia tüneteinek megjelenése és erősödése stresszhelyzetekhez, párkapcsolati, családi vagy munkahelyi konfliktusokhoz köthető.

Az allergia pszichológiai kezelése egyfajta tanulási folyamat: a terápia során feltérképezzük az allergia hátterében álló negatív érzelmeket, a személy megtanul más módon reagálni a haragra, frusztrációra, megtanulja másként kezelni az ilyen érzelmeket kiváltó helyzeteket. Megtanulja másként érzékelni az addig allergén anyagot, és ezáltal más módon reagálni rá - egészségesen, allergiás tünetek nélkül. Végre nyugodtan "fellélegezhet", a szó szoros értelmében!


(Ha tetszett a cikk, használd a megosztást! Ha legörgetsz, az ajánlott bejegyzések között biztosan találsz még valami számodra érdekeset! Kövesd a blogot és Pszichológus online facebook oldalamat, hogy ne maradj le egyetlen írásról se!)


Schrammel Ivett pszichológus, NLPt terapeuta

Látogató számláló

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa22
mod_vvisit_counterTegnap91

We have: 4 guests online
IP cím: 3.149.213.209
Mozilla 5.0, 
MA: 2024 ápr. 20

Cégnév: Manual Medic System Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelőségű Társaság
Székhely: 9476. Zsira. Fő utca 59.
Nyilvántartó bíróság: Győri Törvényszék Cégbírósága
Cégjegyzékszám: Cg.08-09-018761
Törvényes képviselő:
Név: Kövér Tamás
Kézbesítési cím: 9476. Zsira. Fő utca 59.